עברית  |  English

בית יוסי – עולם ומלואו

בית יוסי – בית טיפולי לילדים ולמשפחות– הוקם בשנת 2000 לזכרו של סרן יוסי אוחנה, בעיר הולדתו אשדוד.


המודל הטיפולי של בית יוסי נועד להשיב את התקווה לחייהם של ילדים ושל משפחות במצבי משבר ומצוקה, להחזירם למסלול החיים הנורמטיבי, ולהפיח חיים בעולמם הסדוק.


בבסיס המודל עומדת התפיסה כי שיקום אמִתי ובר קיימא של ילדים יכול להתקיים אך ורק במשפחה חזקה, מתפקדת ותומכת, ולכך מכוונת התכנית – לחיזוק התא המשפחתי באופן הוליסטי (כֻּלִּי) ושלם. בזה כוחו של המודל, ובכך הוא מתייחד ונבדל מתכניות טיפוליות ושיקומיות אחרות לילדים בסיכון הפועלות כיום ברחבי הארץ.


התהליך הטיפולי המתקיים בבית יוסי הוא ארוך טווח, ומושתת על האמונה בכוחה של המשפחה ללמוד, להפנים את שהיא לומדת, וליישם זאת בביתה. על פי גישה זו, מזהים בבית יוסי את ההורים ואת הילדים כשני לקוחות נפרדים שיש להם מכנה משותף - אך צרכים נבדלים. בשל החשיבות הרבה שמייחס המודל לאי ניתוק הילד מסביבתו הטבעית, מתמקד התהליך בבניית הקשר ההורי והמשפחתי, וזאת, בין השאר, בלימוד יצירת סדר יום משפחתי.


בית יוסי ממוקם ברובע ב' שבאשדוד, רובע המאוכלס במשפחות רבות אשר זקוקות להכוונה משקמת ולסיוע. בהיותו מקום המספק מענה שלם לכל משפחה החוסה תחת כנפיו, מהווה בית יוסי אבן דרך טיפולית בעיר, ודוגמה לחיקוי הן במישור העירוני והן במישור הארצי.

בכל שלב ושלב בתהליך הטיפולי, הן הפרטני והן הקבוצתי, מושקעת חשיבה מרובה סביב האופן שבו יש להעמיד לרשות הצוות את הכלים הטיפוליים היעילים והעדכניים ביותר, וזאת ברוח אִמְרָתוֹ של הרב קוק "סְמֹךְ אוֹתָם בִּסְמִיכָה שֶׁיֵּשׁ בָּהּ מַמָּשׁ בְּאֹפֶן שֶׁיִּתְחַזְּקוּ וְיִתְאַמְּצוּ, וּתְהֵא לָהֶם תְּקוּמָה מִמַּצָּבָם [...]".


בבית יוסי מוצאות המשפחות אווירה תומכת, ויחס סובלני ומכיל. עם צוות הבית נמנים מטפלים ומדריכים מקצועיים, ולצדם שורה ארוכה של מתנדבים מסורים ומחויבים. הצוות, המהווה את הלב הפועם של הבית, זוכה להכשרה מקצועית מוסמכת, ייחודית, מקיפה ומתמדת, והתכנית כולה מנוהלת בידי עובדת סוציאלית קלינית, בליווי פסיכולוג.


במהלך שנות קיומו, נזקפו לזכותו של בית יוסי סיפורי הצלחה רבים. משפחות שטופלו בו רשמו הישגים ושיפורים משמעותיים הן בשדה התפקוד ההורי, הן בתחום מערכות היחסים הבין-משפחתיות והן בכל האמור ברווחת הילדים במישור הפיזי, במישור החברתי ובמישור הרגשי.


בית יוסי - המודל הטיפולי

את המודל הטיפולי של בית יוסי הגתה ובנתה תמר, אחותו של יוסי, עובדת סוציאלית בהכשרתה, אשר חקרה רבות את המענים הטיפוליים הרווחים לילדים ולמשפחות במצבי בסיכון. על סמך התוצאות והלקחים שאספה, יצרה תמר את המודל הייחודי של בית יוסי.



הפעילות בבית יוסי מתקיימת חמישה ימים בשבוע, לכל אורך ימות השנה. היא מתחילה מיד עם תום הלימודים בבית הספר, ונמשכת עד שעות הערב. בבואם, מקבלים הילדים ארוחה חמה, ולאחר מכן משתלבים בפעילות הענפה שמציע הבית במסגרת קבוצות קטנות של כ-15 ילדים. הם זוכים למענה לימודי המותאם לצורכיהם בדגש הוראה מתקנת; לוקחים חלק בפעילויות העשרה; ומשתתפים בשיחות; בתרפיה באמצעות בעלי חיים ובתרפיה באמצעות אמנות.

כל קבוצת גיל מלוּוה בשני מדריכים טיפוליים, בבת שירות לאומי ובמתנדבים.


כדי לקרב את הילדים לסביבתם הטבעית, ולאור התפיסה שמתן מענה להורים תורם ישירות גם לחיזוקם של הילדים, עמל הצוות הטיפולי של בית יוסי ימים כלילות להכניס אל תוך המרחב המוגן והמגונן הזה גם את ההורים.


הפעילות הייעודית להורים כוללת סדנאות הדרכה ועבודה בקבוצות טיפוליות נפרדות. בקבוצת האימהות משתתפות עד 20 נשים, בהנחיית מנחת הורים מוסמכת, ובימים אלו מוקמת קבוצה טיפולית גם לאבות. כמו כן, כחלק מהתהליך, מתקיימת פעילות משותפת להורים ולילדים בליווי אנשי מקצוע.


נוסף על התכנית המובנית, זוכה כל משפחה לליווי אישי הכולל ביקורי בית ושיחות אישיות. צוות בית יוסי אף מעורב בקשרי הגומלין שמקיימת המשפחה עם גורמים שונים בקהילה, כגון: בתי הספר שהילדים לומדים בהם; לשכת הרווחה העירונית; ביטוח לאומי; תחנה לייעוץ נישואין; המרכז לאלימות במשפחה ועוד.


בית יוסי – מסע של צמיחה

"אִם יֵשׁ לִי מֵיתָרִים הֵם מִתְנַגְּנִים בְּרֶטֶט,


אִם יֵשׁ בִּי דְּאָגָה הִיא חֲשׂוּפָה כִּמְעַט.


אִם יֵשׁ בִּי אַהֲבָה הִיא תֵּאָמֵר בְּשֶׁקֶט,


אִם יֵשׁ לִי שָׁרָשִׁים הֵם מִתְאָרְכִים לְאַט..."



(רחל שפירא, "שיר של יום חולין")




שורשים. עץ. משפחה.


אין דבר מלבב כמו לחזות מקרוב בתהליך של צמיחה - לראות כיצד מתוך הסבך, המצוקה והמשבר, משפחות כמו נולדות מחדש; להיווכח כיצד התמיכה, ההכוונה, הליווי והסיוע המתאימים מעניקים למשפחות הזדמנות לחוות הַעֲצָמָה והתחדשות, המצמיחות אותן בחזרה לחיים.



המודל הטיפולי של בית יוסי מושתת על האמונה ששיקום בר קיימא מתחיל מהשורשים, כלומר מהבית; על התפיסה, שאם דואגים לחזק ולטפח את השורשים באמצעות השקיה ודישון במינונים המדויקים, מתאפשרת צמיחה מְרַבִּית ומיטיבה, והעץ כולו שואב חיוּת, איתנות ויציבות.


דומה כי הפתגם העתיק, שעל פיו "סבלנות אין-קץ מביאה לתוצאות מִיָדיות", כמו נֶהֱגָה בהשראת פועלו של בית יוסי.


המשפחות המגיעות לבית יוסי בוחרות לצאת למסע; מסע ארוך, ולעתים אף מייגע. אלא שהיגיעה המאומצת שהמשפחות נרתמות אליה והתחייבותן להתמיד בתהליך, מאפשרות להן עוד במהלך הדרך להתחזק, להתחדש, להתפתח ולצמוח.


בבית יוסי נזרעים הזרעים, נובטים הנבטים, צומחים הצמחים ומתפתחות משפחות.



כלים שלובים


"הַבַּיִת זֶה מָקוֹם / שֶׁאִם אַתָּה חַיָּב לָשׁוּב אֵלָיו / תָּמִיד פְּתוּחָה בּוֹ דֶּלֶת לִקְרָאתְךָ", כתב נתן יונתן באחד משיריו היפים.


לא פעם, נחשפו ילדי בית יוסי בחייהם הקצרים והשבירים לחוויות מחלישות ומשתקות. המהות של בית יוסי היא להעניק להם חוויה משקמת, בדמות מפגש מאיר פנים, מרחיב לב ומרומם נפש.


בבית יוסי מאמינים כי כדי שילדים יוכלו לצמוח כראוי, הם זקוקים למרחב בטוח; מרחב שבו מצויים אנשים שתמיכתם בלתי מסויגת ובלתי מתפשרת; אנשים שהילדים יכולים לבטוח בהם ובמחויבותם להתייצב לצדם בכל מצב ובכל עת, יום אחר יום. בבית יוסי, זוכים הילדים למרחב כזה.



גם ההורים מרגישים בבית


"אוֹי לוֹ לְבַיִת שֶׁחַלּוֹנוֹתָיו פְּתוּחִין לְתוֹךְ חׁשֶךְ", אמרו חכמינו (שמות רבה, יד). ואכן, הצוות הטיפולי המסור של בית יוסי עושה הכול כדי להחזיר את האור לבתיהן ולחייהן של המשפחות, שהמציאות הקשה האפילה על שגרת יומן.


אמונה ביכולת האישית, פיתוח כישורים ותרומה לסביבה - אלו הערכים המונחלים לילדים ולמשפחות בבית יוסי. לפיכך, בשאיפה לחזק, לייצב ולבסס את הקרקע שעליה גדלים ומתפתחים הילדים, זוכים אף ההורים לקבל כלים מעצימים שיעודדו אותם לפרוץ את "מעגל הקסמים" שבו הם נתונים, ושיסייעו להם לתפקד ביעילות רבה יותר בחייהם הפרטיים, בחברה הסובבת אותם, וכמובן כהורים וכבני זוג. חיזוק הביטחון של ההורים ביכולותיהם מאפשר להם לשוב וליטול את מושכות האחריות - לחייהם בכלל ולמשפחתם בפרט - במגוון רחב של תחומים.


ההורים המעוניינים שילדיהם יקבלו עזרה בבית יוסי מתחייבים אפוא לעבור בעצמם תהליך מתמשך; הם משתתפים בקבוצות טיפוליות נפרדות לאימהות ולאבות, מקיימים מפגשים קבועים עם עובדת סוציאלית, ופעם בשבוע מצטרפים לפעילות משפחתית הכוללת ארוחת ערב משותפת עם ילדיהם.


זמן קצר יחסית מתחילת התהליך אפשר להיווכח בפֵּרות העבודה הקבוצתית והעבודה הפרטנית עם הילדים ועם הוריהם. השיפור ניכר הן בתפקוד היום-יומי של כל אחד מהשותפים כפרט, והן בהטבת התפקוד של כולם יחד כמשפחה.


facebook
בית יוסי רח' דוד ילין 3 אשדוד. טלפקס 08.8531165
העמותה להנצחת סרן יוסי אוחנה ז"ל (למשלוח דואר) רח' רוגוזין 56/5 אשדוד 77440.
פיתוח אינטרנט ואפליקציות - YIT